Monitorkap maken

Geschreven door admin op . Geplaatst in computer, DIY, fotografie

Monitorkap

Omdat ik een nieuwe monitor heb aangeschaft, een zogenaamde wide-gamut monitor vond ik het ook nodig een monitorkap erop te zetten.
Een wide-gamut monitor kan heel veel kleuren heel precies weergeven. Dat gaat natuurlijk fout als er allerlei “vals” licht op het scherm valt, daarom heb je dus een kap op je scherm nodig om ervoor te zorgen dat het scherm altijd in de schaduw zit.
Bij monitoren die verkocht worden om hun kleurechtheid zit meestal zo’n kap. Dat zijn behoorlijk prijzige monitoren. Dat doen we dus niet, ik niet in ieder geval.
Monitorkap kun je ook los kopen, kosten € 99,– ex verzenden. Yeah right! Dan kan ik hem veel beter zelf maken. Zo gezegd zo gedaan. Wat rond gezocht op internet hoe je het het beste kan doen en uiteindelijk is het allemaal vrij simpel.
Bij de Gamma haal je een zwarte plastieken hoekstrip (of hoe je dat ook noemen wilt). 15 millimeter, 240 centimeter lang. (€ 1,80). Ga een plaat foamboard halen (zwart) van de juiste afmeting. De mijne was 80x60cm (€ 8,95), groot genoeg. En een rolletje dubbelzijdig plakband (Geen idee € 2,00?).

De materialen

De materialen

Hoe ziet zo’n monitorkap eruit? Nou als je een handleiding download van een Eizo monitor staan daar plaatjes in. Heb je in ieder geval een idee hoe zo’n ding eruit moet zien.

Beter goed gejat dan slecht bedacht!

Beter goed gejat dan slecht bedacht!

Maak hem na met een tekenprogramma, print hem uit op juiste grootte en snijd hem uit.

Het geprinte malletje

Het geprinte malletje

Met dit malletje kun je het foamboard precies goed uitsnijden. Als je daarmee klaar bent heb je drie onderdelen.

De onderdelen

De onderdelen

Die kun je aan elkaar bevestigen met de hoeklijntjes en de dubbelzijdige tape. Aan de achterkant van de bovenklep doe je er een, aan de zijkanten kun je twee kleine stukjes doen om te voorkomen dat je kap naar voren valt en de zijkanten maak je aan de bovenkant vast en je bent klaar.

Het eindresultaat

Het eindresultaat

Half uurtje werk, € 15,– geïnvesteerd en je hebt je eigen monitorkap.

admin

Ik ben Menno Borst, werk in de publicatie- en uitgeefindustie. Houd deze site bij voor de grap. Als je geluk hebt dat werk ik hem vaak bij, anders niet…